Hvad betyder ÅOP? Svaret på den enkle måde (& sprog)

Dette indlæg er reklamefinansieret / affiliate

Hvad betyder ÅOP? I økonomiens verden findes der rigtig mange begreber de fleste af os ikke kender til som hvad er kurtage, effektiv rente, termin mm. Det er en masse begreber vi reelt set burde have lært i folkeskolen. Økonomi er hele vores livs omdrejningspunkt, det er økonomien der grænser for vores muligheder her i livet.

I dette afsnit vil vi snakke om ÅOP, hvad det er og hvorfor det er vigtigt at kende. ÅOP er et fænomen du ser alle steder hvor du kan lease et eller andet, eller hvor du skal låne noget med en afdragsordning af en eller andet art.

Hvad er ÅOP egentlig?

ÅOP står for; Årlige omkostninger i procent. Det er altså de omkostninger du får ved etablering af eksempelvis et lån. Det er altså hvad det koster dig med rente og hele molevitten per år du har det lån du nu har optaget.

Det forvirrer de fleste når det er et tal der står i procent(hvad betyder procent?). For procent er ikke noget vi alle sammen just beskæftiger os med hver eneste dag. I princippet kunne det godt have været et specifikt tal, men så er det kun for et år ad gangen. Det er ikke de samme omkostninger du har hvert eneste år, selvom din ÅOP er den samme hvert år.

Her får du et forenklet eksempel:

Du låner 1000 kroner i banken og din ÅOP er på 10 procent. Dette betyder at på det ene år, har du betalt 10% af dit lån i omkostninger. Det vil sige at du efter det første år har betalt/kommer til at betale 100 kroner for at have lånet.

Lad os sige at på dit andet år, er din ”gæld” nu på 900 kroner og din ÅOP er selvfølgelig stadig på 10 procent. Dette betyder at du i løbet af 2. år, vil betale 90 kroner for at have dit lån.

Jo mindre din gæld er, jo mindre skal du også betale i ÅOP, selvom ÅOP forbliver den samme procentmæssig. Dette er grunden til at banker, bilforhandlere mm. Ikke kan skrive et konkret tal på ÅOP’en da det i princippet vil fylde for meget. Og til dels nok også lyde for voldsom overfor dig.

Kend din ÅOP

Det er vigtigt for dig at du ved hvad din ÅOP er på, uanset hvilket lån eller leasingydelse det drejer sig om. Alt hvad der har noget med en ÅOP at gøre, skal du lære det at kende, og vide hvad det betyder for dig økonomisk(hvad er en lånekonvertering?).

Din bankrådgiver vil til enhver tid hjælpe dig med at sætte tal på din ÅOP, så du slipper for at gætte på hvor meget procenttallet i virkeligheden betyder i kroner og øre. Din bankrådgiver arbejder med hver dag. Din rådgivning er gratis. Vær ikke bange for at tage kontakt til din bankrådgiver angående noget som at sætte tal på din ÅOP. Måske vil han/hun endda også kunne give dig en masse gode råd til hvordan du får mest ud af dine penge, eller endnu bedre vil kan få din ÅOP til at blive lavere.

Giv din mening til kende?
Sending
User Rating 5 (2 votes)