Hvad betyder procent? Matematik styrer alting, også økonomi

Dette indlæg er reklamefinansieret / affiliate

Hvad betyder procent? Procent er et begreb i matematikkens verden. Procent er noget der typisk gør andre tal mere letlæselige. Skal vi gå lidt tilbage i tiden, så betyder procent oprigtigt ”per hundrede”. Det vil sige at procent angiver hvor meget en andel fyldestgøre op til 100. Derfor vil der aldrig være noget der kan gå højere end 100 procent.

Skal vi gå lidt længere ind i økonomiens verden så kan vi faktisk godt komme over 100 procent. Her er det typisk i forbindelse med aktier der kan stige og falde helt vanvittigt. Men begrebet ”per hundrede” er stadig gældende, for ellers havde man brugt et andet udtryk.

Procent kan være svært at lære

For mange er det lettest at se de oprigtige tal og forholde sig til dem. Specielt hvis vi forbliver indenfor økonomi. Hvis du kender til begrebet ÅOP (ÅOP betyder årlig omkostning i procent), så vil du vide at det kan være ganske svært at forholde sig til ved lån i banken, bilforhandleren, L’easy og lignende.

Hvis du nu bare fik fortalt at kreditomkostninger er det samme som den endelige ÅOP, så ville det hele være meget lettere. Men det kan være svært for dig når du skal have et billån at vide. Her kan de 7,50 procent betyde, at du samlet set kommer til at betale 42.000 kroner for dit lån, ikke?

Helt ligesom de færreste ved hvad en effektiv rente er, hvad er en lånekonvertering og meget andet, så gør dig selv en tjeneste og spørg ind til ÅOP’en. Hvad den betyder for dig i samlet omkostninger. Spørg ind til hvad den enkelte procent betyder for dig i kroner og øre. På denne måde har du lettere ved at forholde dig til det, og du vil med tiden blive mere erfaren i at gennemskue hvor meget procent betyder i forhold til kroner og øre.

Pas på bilforhandlere

Bilforhandlere er begyndt at reklamere med at de er billigere end banken og alt muligt. De har en lavere rente der måske er på 2 procent eller mindre. Hvor din bank muligvis kan tilbyde et lån på 5,95 eller 7,95 procent.

Men hvad du ikke ved her er, at alle mulige gebyrer og omkostninger er der hos bilforhandlere. Stiftelsesomkostninger og alverdens andre omkostninger de kan finde på, vil hurtigt betyde at hvis du lægger de beløb oveni de 2 procent, så vil det nemt blive over 9 eller 10 procent. Måske endda mere.
Det er smart af bilforhandlere bare pludseligt at sætte en meget lav rente, og tage resten i omkostninger, for så at stille bankerne i dårligt lys. Men du bliver snydt. Hvis du føler du får et godt tilbud hos en bilforhandler, så tag tilbuddet med til banken og se hvad banken kan tilbyde i stedet for bilforhandleren.

I dag ses det at bilsælgere rent faktisk tror på at de er billigere end banken. De er kun uddannet til at forholde sig til renten i procent, og så forholder de sig ikke til alle de omkostninger de smider i hovedet på kunderne i forbindelse med billånet hos dem.

Så hvis du synes at bankerne er de onde i situationer omhandlende lån, og specifikt billån? Så kan du godt tro om. Det er bilforhandlerne og sælgerne der er tilknyttet som manipulere dig.

Få styr på procent og få hjælp af din bank.

Giv din mening til kende?
Sending
User Rating 5 (1 vote)