Hvad er effektiv rente? Termen der burde være forenklet, sådan her

Dette indlæg er reklamefinansieret / affiliate

Hvad er effektiv rente? Rente, debitor rente, effektiv rente, pålydende rente, renters rente og jeg skal komme efter dig. Det er okay hvis du føler at du hellere vil læse til medicin end at lære disse begreber at kende, hvordan de regnes ud og hvorfor de er vigtige for dig at vide. Men her tager vi udgangspunkt i blot effektiv rente, og hvad det i bund og grund er for en finansiel trylleformular vi får kastet i hovedet af og til af vores kære bankmand eller bankdame.

Effektiv rente er overordnet set den pålydende rente lagt sammen med renters rente ved eksempelvis en obligation eller et lån.

Jeg ved godt at ovenstående ikke just mere simpelt, men det skal nok komme.

Det er altså flere faktorer der spiller ind på hvad en effektiv rente egentlig er. En effektiv rente afhænger i den grad af hvor mange rentetilskrivninger der er over løbetiden på lånet eller obligationen(Hvad er termin?).

Frem over skal der ringe en klokke når du høre ordet rentetilskrivninger. For hvis der er flere rentetilskrivninger, jo højere er en effektiv rente.

Dine årlige udgifter på dit lån

Er også en måde du kan vælge at betegne. Som førnævnt er en effektiv rente resultatet af en masse andet. En effektiv rente fortæller altså hvad dine samlede udgifter er om året i procent af det beløb du har lånt.

Du kan på en måde sammenligne det når du ser at der står ÅOP (Hvad betyder ÅOP?). ÅOP står typisk i procent, da det for mange er lettere at forholde sig til, end hvis der stod tusindvis af kroner. Det samme gælder her med en effektiv rente. En effektiv rente kunne lige så vel også bare have fået et andet navn for omkostninger, men som nævnt, er det lettere at overskue når det er i procent. For nogen.

Kender du dit lån godt nok?

Er du ligesom rigtig mange andre danskere der mener de kender sit lån, men som i virkeligheden bare er en lille stak papirer i et ringbind eller en skuffe et eller andet støvet sted?

Det er ikke helt det samme. Helt ligesom du bør kende betydningen af likviditet og hvad din er, så bør du kende til dine samlede kreditomkostninger for dit lån. Forestil dig hvis du sagde til en medarbejder i Super Brugsen at du skal have en ost. Så kommer medarbejderen med en ost, som du betaler for, men du aner slet ikke hvad du i virkeligheden giver for osten.

Hvis det er sådan du handler, så skal ingen komme og fortælle dig hvordan og i hvilken grad du skal have kendskab til dit lån. Men hvis du er typen der ikke gider at betale 100 kroner for 12 skivers mellemlagret Riberhus (selvom det er en god ost), så bør du tjekke op på dit lån.

Hold dig fra kviklån, SMS-lån og lignende

Lige til sidst, kort og godt. Disse små lån hvor du kan låne op til 75.000 kroner på 30 sekunder. Hold dig fra dem. Det er fint nok at du kan låne 75.000 og så skal du kun betale 1.835 kroner i måneden, hvilket ikke lyder af meget. Men det skal du så betale i 72 måneder, hvilket altså er 6 år.

Det betyder at du kommer til at betale 57.116 for at få 75.000 kroner. Det er helt ekstremt, og det er endda ikke fra den værste af de mange kviklån der findes derude.

Hold øje med ÅOP og effektiv rente. Og er du i tvivl, vil din bankmand eller bankdame med garanti gerne lære dig om dem. Det koster nemlig ingenting og det er blandt andet derfor de er her.

Gav indholdet dig svaret?
Sending
User Rating 5 (1 vote)