Hvad er en renteberegning? Kend til den rigtige pris på lån

Dette indlæg er reklamefinansieret / affiliate

Hvad er en renteberegning? En renteberegning kan være mange ting. Dette skyldes at det finansielle fænomen ”renter” kan beregnes på et hav af måder og metoder.

Uanset i hvilken grad din renteberegning skal fortælle dig noget om en økonomisk situation, så er det godt at kunne bare lidt. Hvis du bare kan finde ud af at forholde dig til renter, så er du allerede godt på vej. Dette kan være i form af ÅOP(se betydningen af ÅOP), renters rente eller noget helt andet.

Derfor er en renteberegning vigtig

Du skal ikke se på mange forskellige internetsider, aviser, tilbud eller andet før du støder på renter. Renter er i princippet det der betegnes som prisen på penge.

Det kan virke mærkeligt, da du måske vil mene at penge er prisen på penge. Men sådan er det ikke helt. Når du vil optage et lån, så køber du reelt set penge af et pengeinstitut. Den rente du får her, angivet ud fra en renteberegning, er det de penge du vil låne, koster.

Vi kan godt konvertere en rente lavet fra en renteberegning, til kroner og øre som vi bedre forstår. Dette kaldes også de samlede kreditomkostninger. Tager vi udgangspunkt i at du vil låne 100.000 danske kroner, og du kan se et sted at de samlede kreditomkostninger i forbindelse med lånet er 40.000 kroner, så vil det sige at de 40.000 er taget ud fra den rente der er angivet(Se hvad er effektiv rente?), med alt hvad der kan indgå i en renteberegning.

Derfor er renter prisen på penge, og netop derfor er det vigtigt for dig at have kendskab til det. Dette betyder ikke at du skal være 100-meter mester i renteberegning for at forstå lån i en bank. Men så længe du ved en lille smule, som eksempelvis hvad de samlede kreditomkostninger er og/eller ved hvor meget det svarer til i form af en rente, er du rigtig godt med.

Banken skal nok hjælpe dig

De fleste banker vil hjælpe dig. Det er vigtigt at du finder en bank der har styr på deres politik i henhold til deres kunder. Find en bank hvor du ved ærlighed er et varemærke (og ja, der findes stadig få banker derude endnu). Du vil til enhver tid kunne få en fornuftig bankrådgiver til at forklare dig en renteberegning så du ved hvad du skal holde øje med, og hvad det betyder for lige netop dig.

Alternativt, hvis du absolut ikke stoler på din bankrådgiver mere, kan du gå til en revisor. Her vil en revisorassistent typisk kunne hjælpe dig ganske nemt, og her er du med garanti sikker på at ingen prøver at lokke dig til det ene eller det andet for at tjene penge på dig.

Hold dig fra kviklån

Hvordan du kan få øjeblikkelig sms lån? Kviklån, hurtiglån, SMS-lån og hvad de nu hedder, har det med at reklamere for at der ikke behøves nogen renteberegning for at få et lån hos dem. Men dette er nok fordi de ikke ønsker at du finder ud af hvor meget det koster at låne penge hos dem. De prøver oftest på at få dig til at glemme hvor vigtig en renteberegning er, og vil have dig til at fokusere på en låneberegner som i princippet er fuld af fugt. Du kan skrive hvad som helt ind i en låneberegner og den vil sige at du er godkendt til et lån – men på ingen baggrund.

Her falder du i den grad i med begge ben, såfremt du ikke kender til renteberegning og vigtigheden af denne.

Giv din mening til kende?
Sending
User Rating 5 (1 vote)