Hvad er likviditet? Få svaret på den økonomiske betydning

Dette indlæg er reklamefinansieret / affiliate

Hvad er likviditet? Likviditet er et af de utrolig mange begreber man støder på når man går ind i en virksomheds økonomi. Det kan være svært at finde både hoved og hale i dem alle samme, og når du føler du har styr på det, er det sjældent med 100% sikkerhed.

Likviditet betyder overordnet hvordan virksomhedens økonomiske situation ser ud. Hvor meget kapital er der, og er størrelsen acceptabel.
En virksomheds likviditet ses ved hvor mange likvider der er efter virksomhedens økonomiske forpligtelser. Her har man altså taget aktiver og passiver, og set på det endelige resultat. Skal vi gå længere ned i tallene, så er det forholdet der er mellem omsætningsaktiver og den kortfristede gæld, der afspejler likviditeten(hvad er procent?).

Og netop derfor, viser virksomhedens likviditet om den økonomisk er i stand til at betale de regninger virksomheden nu har.

Likviditet og matematikken

Som vi nævnte, er afspejler likviditet forholdet mellem omsætningsaktiver og kortfristet gæld. Hvis du gerne vil regne det ud, vil ligningen være således:

Likviditet = omsætningsaktiver x 100 / kortfristet gæld

Likviditet ses også når vi snakker om et marked eller en branche. Sælgers marked er et marked med en høj likviditet. Dette fortæller os nemlig at produkterne er lette at sælge, og prisforskellen mellem sælgerne er ikke særlig stor. Om ikke andet, vil prisen hurtigt og nemt blive justeret langsigtet. Dette kaldes en ligevægtspris, da det er sælgerne der tilbyder deres vare til forskellige priser indtil de er enige.

Skal vi ind på købers marked og se på dets likviditet, er den lav. Et købers marked afspejler at det er svært for sælgere at komme af med deres produkter, og derfor vil markedets likviditet være lav.

Se også: Hvad er kurtage?

Nyttige begreber at kende

Kortfristet gæld og omsætningsaktiver er to begreber der underbygger likviditet og dens udregning.

Omsætningsaktiver er aktiver som den enkelte virksomhed forventer at have solgt inden for et år. Det vil altså sige at hvis en virksomhed eksempelvis køber et vareparti, og går benhårdt efter at få det solgt inden for et år, er dette omsætningsaktiver.

Kortfristet gæld, er i samme tidshorisont som omsætningsaktiver. Det er altså gæld der skal betales inden for et år. Dette er typisk gæld til leverandører som her er kreditorer. De hyppigste måder kortfristet gæld bliver opnået ved leverandører er; 30 dages netto, løbende måned + 15 dage netto og netto kontant. Disse tre betalingsformer er det der typisk ligger til grund for kortfristet gæld.

Vigtighed af virksomhedens nøgletal

Det kan virke uoverskueligt at komme ind på alt dette, og der er mange flere begreber du bør kende til såfremt du overvejer at stifte en virksomhed. Det er i princippet ganske simpelt at finde ud af, hvis du har tid og tålmodighed. Det er overordnet ikke andet end plus, gange, divider og minus det hele omhandler. Alternativt kan du kontakte en bogholder, og skifte til en revisor når din virksomhed tjener dig millioner + det løse.

Der findes også en masse programmer der enten er gratis at administrere eller koster det halve af en bogholder, og en femtedel af en revisor.

Giv din mening til kende?
Sending
User Rating 5 (1 vote)