Indkomst ved siden af SU? Hvor meget og må du (overhovedet) tjene?

Dette indlæg er reklamefinansieret / affiliate

Indkomst ved siden af SU? Flere og flere studerende får sig et studiejob så de kan supplere deres SU. Der er også flere studerende der kommer bedre fra start når de flytter hjemmefra med hensyn til deres indkomst. I dag vil vi gerne tjene så mange penge som muligt, men der er lige det her med et loft angående SU, ikke?

Det er der nemlig. Det er ikke helt lige meget hvor stor en indkomst du har ved siden af din SU. Hvis din indkomst er for stor, kan du risikere ikke at være berettiget til SU mere eller det kan være du skal tilbagebetale din SU. Dette har vi selvfølgelig ikke lyst til, og mange frygter at hvis de tjener 1.000 kroner for meget om måneden, så mister de hele deres SU som alligevel giver en solid indkomst på mere end 1.000 kroner.

Hvor meget må du tjene når du får SU? Grænsen vi skal snakke om, hedder fribeløb. Fribeløb er den grænse der ikke må overskrides, så længe du vil beholde din SU.

Fribeløb satser for 2018

Betaler man skat af SU? Ja, det gør du. For at finde ud af hvor stor din indkomst må være ved siden af din SU, skal vi som førnævnt finde den sats i henhold til fribeløb, som passer til dig. Denne sats er nemlig ikke gældende for alle og enhver, og variere alt efter hvilken uddannelse du er på.

Er du på en ungdomsuddannelse, må du have en indkomst på maksimalt 7.749 kroner om måneden, før du skal tilbagebetale din SU. En ungdomsuddannelse er eksempelvis sådan noget som 10. klasse, gymnasie eller en erhvervsuddannelse.

Går du derimod på en videregående uddannelse, er satsen helt oppe på 12.222 kroner om måneden. Stiger din indkomst de 12.222 kroner om måneden, skal du altså tilbagebetale differencen du betaler over, tilbage til SKAT af din SU. En videregående uddannelse er typisk en uddannelse hvor du skal bruge en ungdomsuddannelse som krav for at kunne komme ind på uddannelsen.

Varierende fribeløb og ratepension

… mere eller mindre. Hvis du eksempelvis har et barn, har orlov fra uddannelsen, eller noget andet der er værd at nævne som har indflydelse på din indkomst i den ene eller anden forstand.

Ratepension havde du nok ikke regnet med ville komme på banen. Men faktisk viser det sig at hvis du skulle gå hen og begrænse din indkomst for ikke at overstige dit fribeløb, kan du smide det du tjener mere over i din ratepension. Du får lige et eksempel:

Du er på en videregående uddannelse og har en indkomst på 12.222 kroner om måneden ved siden af din SU. Du vil gerne og har mulighed for at forøge din indkomst. Du tjener derfor nu 15.222 (for at gøre det nemt at regne). Disse 3.000 kroner du overstiger dit fribeløb med, kan du smide ind på din ratepension. Det betyder at du ikke skal betale mere i SU, men du får så heller ikke flere penge udbetalt i måneden. Til gengæld giver du din pension et lille boost, som du vil være rigtig taknemmelig for når du engang skal være pensionist. På denne måde får du så meget ud af din indkomst som muligt.

Giv din mening til kende?
Sending
User Rating 0 (0 votes)