Tænk penge og privatøkonomi – Tips til at danne overblik

Dette indlæg er reklamefinansieret / affiliate

Tænk penge og privatøkonomi – Det kan være ekstremt svært at gennemskue. Man kan også sige at privatøkonomi er lige så svært som at danse tango alene med et enkelt ben. Sådan er privatøkonomi selvfølgelig ikke for alle, men for mange er det sådan.

De penge der skal få din privatøkonomi til at hænge sammen, behøver nødvendigvis ikke at være raketvidenskab. Dette kommer selvfølgelig an på hvor dybt du vil gå ind i privatøkonomi.

Vi vil komme ind på hvordan vi kan gøre penge og din privatøkonomi mere overskueligt, både noget du gør selv, og noget du kan få gratis hjælp til.

Få overblik

Om du kan lide det eller ej, så bør du danne dig et overblik over din privatøkonomi så du ved hvad du bruger dine penge på. Dette kan du gøre ved en meget simpel øvelse, som er at lave et budget. Helt ligesom du skal få styr på hvad termin er, afdrag m.m.

Når du skal lave et budget for at danne dig et overblik over din privatøkonomi, kan du starte med at sætte dig godt til rette i sofaen, have fundet et stykke papir frem og noget at skrive med. Herefter laver du så to poster hvor den ene hedder indtægter og den anden hedder udgifter.

Under udgifter skriver du alle de ting du ved du bruger penge på hver eneste måned. Det kan være fitnessabonnement, internet, mobil osv. Det kan også være de udgifter som du ikke er sikre på har et præcist beløb, eksempelvis: mad, vaskepenge (til møntvask), benzin og lignende.

Når du har skrevet alle dine udgifter ned, skriver du nu også hvad du får ind på kontoen ved siden af. Dette kan være løn, indkomst ved siden af SU, sociale ydelser i form af SU, kontanthjælp, dagpenge, boligstøtte, børnepenge og lignende.

Herefter trækker du de to tal fra hinanden, og så kan du se hvad du ca. bruger dine penge på.

Lad din bankrådgiver hjælpe dig

Hvis du ikke har mod på at gøre det selv, kan du selvfølgelig også få din bankrådgiver til at lave et budget for dig, og endnu bedre sammen med dig. Det koster ingenting og det tager heller ikke særlig lang tid. På denne måde er du sikker på at få husket alle de ting du måske havde glemt, som licens, tur til frisør mm.

At få sådan et møde med din bankrådgiver kan potentielt give dig en fordel i sidste ende. Når du selv tager initiativ og viser interesse for økonomi, er det fremtidige plusser i bogen. Det vil blive noteret at du udviser en økonomisk forsvarlig adfærd, der meget vel kan give dig noget rabat når du engang skal låne penge til enten en bil eller et hus.

Stop når det bliver for kompliceret

Det er helt OK ”bare” at have kendskab til dit budget, og vide hvordan man laver sådan et. Et generelt overblik over din privatøkonomi, er langt bedre end slet ingen. Når det begynder at blive kompliceret omkring penge, må du selv sige stop til din bankrådgiver.

Din bankrådgiver tror meget muligt at han eller hun bare kan snakke og snakke omkring en masse, eftersom du selv har vist interesse og taget initiativ. Men hvis han begynder at snakke om renters rente, inflation og investering, så er det helt fint at lave en streg i sandet(hvad er effektiv rente?). For det kan du tage en anden gang, hvor du først har dit overblik over dine penge på plads.

Giv din mening til kende?
Sending
User Rating 5 (1 vote)