Ting du ikke bør købe på afdrag?

Dette indlæg er reklamefinansieret / affiliate

Ting du ikke bør købe på afdrag? Det kan være fristende at købe ting på afdrag, da hele økonomien bag ved et køb kommer til at se ganske nemt, elegant og overskueligt ud. Men det ser kun så godt ud, hvis du ikke går i dybden og ser hvad der i virkeligheden står mellem linjerne.

Det er nemlig ikke alverdens ting og sager der er egnet for privatøkonomien at erhverve sig på afdrag. Men hvilke ting bør købes på afdrag og hvilke bør vi ikke købe på afdrag?

Når du køber noget på afdrag er du heller ikke forpligtet til at gå hele løbetiden ud. Med andre ord menes der, at hvis du kan indfri dit lån på én gang, så gør det.

Se også: Kviklån til at købe forbrugsvarer?

Materielle goder du godt kan spare op til

Det helt store problem der sker ude i den virkelige verden for personer som du og jeg, er at der bliver købt ”småting” på afdrag. Dette kan eksempelvis være et TV under 5.000, det kan være en mobiltelefon, en sofa eller noget helt andet som i princippet ikke er så ”dyrt” igen.

Det er forståeligt hvis du står på Black Friday eller midt i et januarudsalg hvor du spotter nogle vildt gode tilbud, men det du allerede har sparet op rækker ikke til det hele. Her er det fornuftigt at købe disse ting på afdrag. Men!
Bare fordi der står du kun skal betale 79 kroner hver måned for din nye mobil som du fik på tilbud, så er det ikke en god idé at gøre det. Det bedste for dig vil absolut være at betale det lån ud så hurtigt som muligt, ellers bliver det dyrt for dig i den lange ende og måske kunne du bare have købt mobilen hvor den ikke var på tilbud hvor den samlede pris vil være den samme.

 

Menneskers adfærd

Det er vigtigt for dig at forstå hvordan vi som mennesker tænker og ændre vores økonomiske adfærd ved at købe noget på afdrag. Hvis vi siger at du lige nu har 2.000 som minimum til overs hver eneste måned som bare står og vokser på din konto, så kan det hurtigt gå galt.

Hvis du så lige køber en mobil til 100 kroner i måneden, et TV til 200, en sofa til 300, briller til 150, et anlæg til 250 og måske mere eller noget andet, ja så vokser beløbet sig hurtigt.

Nævnte eksempel betyder at du har 1.000 kroner mindre i overskud hver måned, men det tænker du nok ikke over når du står i Elgiganten og tænker at 100 kroner er ingenting for din økonomi.

Se også: Dårlig økonomi og parforhold?

 

Dyrt i længden

Fastholder vi ovenstående eksempel, kan det godt være det virker billigt, men der er også renter på dine lån (som det jo er når du køber noget på afdrag). Hvis du bare havde købt det hele på én gang kontant, var det hele meget billigere end det du har nu på afdrag.

For at undgå at betale overpriser for de forskellige lån på afdrag, kan du alternativt hurtigst muligt betale et lån ud ad gangen. Den bedste løsning (hvis du har 2-3 stykker på afdrag) er at få et lån i banken hvor du kan betale dem ud på én gang. På denne måde skylder du alene kun penge til banken, til en lavere samlet rente og med mere fleksibilitet.

Gav indholdet dig svaret?
Sending
User Rating 5 (1 vote)